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Interpretation for Part 383.91 Commercial motor vehicle groups.
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Vehicle groups and endorsements

Question 1: May a State expand a vehicle group to include vehicles that do not meet the Federal
definition of the group?

Guidance: Yes, if: a. A person who tests in a vehicle that does not meet the Federal standard for the
Group(s) for which the issued CDL would otherwise be valid, is restricted to vehicles not meeting the Federal definition of
such Group(s); and b. The restriction is fully explained on the license.

Question 2: Is a driver of a combination vehicle with a GCWR of less than 26,001 pounds required to obtain a CDL even if
the trailer GVWR is more than 10,000 pounds?

Guidance: No, because the GCWR is less than 26,001 pounds. The driver would need a CDL if the vehicle is transporting
HM requiring the vehicle to be placarded or if it is designed to transport 16 or more persons.

Question 3: Can a State which expands the vehicle group descriptions in §383.91 enforce those expansions on out-of-State
CMV drivers by requiring them to have a CDL?

Guidance: No. They must recognize out-of-State licenses that have been validly issued in accordance with the Federal
standards and operative licensing compacts.

Question 4: What CMV group are drivers of articulated motor coaches (buses) required to possess?

Guidance: Drivers of articulated motor coaches are required to possess a Class B CDL.

Question 5: Do tow truck operators need CDLs? If so, in what vehicle group(s)?

Guidance: For CDL purposes, the tow truck and its towed vehicle are treated the same as any other powered unit towing a
non-powered unit:

—If the GCWR of the tow truck and its towed vehicle is 26,001 pounds or more, and the towed vehicle alone exceeds
10,000 pounds GVWR, then the driver needs a Group A CDL.

—If the GVWR of the tow truck alone is 26,001 pounds or more, and the driver either (a) drives the tow truck without a
vehicle in tow, or (b) drives the tow truck with a towed vehicle of 10,000 pounds or less GVWR, then the driver needs a
Group B CDL.

—A driver of a tow truck or towing configuration that does not fit either configuration description above, requires a Group C
CDL only if he or she tows a vehicle required to be placarded for hazardous materials on a ‘‘subsequent move,’’ i.e. after
the initial movement of the disabled vehicle to the nearest storage or repair facility.

 

 

Feedback | Privacy Policy | USA.gov | Freedom of Information Act (FOIA) | Accessibility | OIG Hotline | Web Policies and Important Links | Site Map | Plug-ins

Federal Motor Carrier Safety Administration
1200 New Jersey Avenue SE, Washington, DC 20590 • 1-800-832-5660 • TTY: 1-800-877-8339 • Field Office Contacts

 

FORMS | CONTACT US | MEDIA | EN ESPAÑOL | FMCSA PORTAL | DOT.GOV

Interpretation for Part 383.91 Commercial motor vehicle groups. - Federa... http://www.fmcsa.dot.gov/rules-regulations/administration/fmcsr/fmcsrrul...

1 of 1 5/28/2010 7:56 PM


